De Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) is 6 oktober 2015 aangenomen door de Eerste Kamer. Deze wet gaat de huidige Wet klachtrecht cliënten zorgsector (Wkcz) en de Kwaliteitswet zorginstellingen vervangen. De Wet langdurige zorg (Wlz, was AWBZ) en de Zorgverzekeringswet (Zvw) vallen binnen de reikwijdte van de Wkkgz. Mogelijk gaat de Wkkgz ook gelden voor de Wmo2015 en de Jeugdwet; de minister moet dat nog via een Veegwet met de Kamer regelen.
Elke zorgaanbieder is – kortweg- op grond van de Wkkgz verplicht ‘goede zorg’ te leveren, over een klachtenregeling en een klachtenfunctionaris te beschikken en zich aan te sluiten bij een geschilleninstantie.
Goede zorg is in de Wkkgz ook de verantwoordelijkheid van het bestuur. Zij moeten de zorg onder meer ‘veilig’ organiseren en checken hoe zorgverleners in het verleden hebben gefunctioneerd. Verder zijn zorgaanbieders verplicht zich te houden aan de richtlijnen en protocollen die het Kwaliteitsinstituut gaat opnemen in een openbaar register.
De Wkkgz is een kaderwet die ruimte biedt voor nadere uitwerking. Iedere zorgaanbieder krijgt de vrijheid een klachtenregeling te maken die rekening houdt met de aard van de geleverde zorg en de categorie van patiënten. Het hebben van een klachtencommissie voor de behandeling van algemene klachten is niet meer verplicht maar de zorgaanbieder kan daarin wel, via zijn interne regeling, (blijven) voorzien. Klagers kunnen ‘in beroep’ gaan bij een externe geschilleninstantie die bindend kan adviseren en een vergoeding van geleden schade kan toekennen tot in ieder geval € 25.000, -.
De Wkkgz valt onder het toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg
De Wkkgz treedt 1 januari 2016 in werking. Zorgaanbieders hebben tot 1 januari 2017 de tijd om hun klachten- en geschillenregelingen in lijn te brengen met de Wkkgz en overeenkomsten te sluiten met voor hen werkzame zorgverleners. Zorgaanbieders hebben tot 1 juli 2016 de tijd om een systeem van veilig incident melden in te voeren.
Er is daarnaast nog een Uitvoeringsbesluit Wkkgz dat nadere regels geeft over onder meer de kwaliteits- en klachtenregeling, inclusief de klachtenfunctionaris, de verplichte calamiteitenmeldingen en de verplichte VOG.
WKKGZ - Een overzicht van de nieuwe verplichtingen
Bron: GGZ Nederland