Kijk voor data in onze agenda!
Onderwerp opleiding
Op 24 mei aanstaande start de opleiding Werken met regressie. In deze opleiding staat de methodische verdieping van de toepassing van hypnose bij het werken met regressie centraal.
Bij regressie wordt de cliënt door gerichte concentratie op het probleem teruggebracht naar (onverwerkte) ervaringen in het verleden om deze alsnog te kunnen verwerken. Hierbij gaat men op zoek naar oude psychische trauma's en onverwerkte ervaringen en wordt een actueel ervaren probleem beschouwd als ingang naar een dieperliggende oorzaak.
De toepassing van regressie zien we in meerdere werkvormen terug in de psychotherapie, zoals imaginaire exposure, imaginaire rescripting en EMDR. Ook binnen de psychoanalyse komen we het begrip regressie tegen in de vorm van een afweermechanisme.
Het doel van regressie (met de toepassing van hypnose) is het reframen van negatieve gevoelens en percepties uit het verleden om vooruitgang bij de cliënt te vergemakkelijken gericht op zijn of haar doelstellingen in de behandeling. Het stelt cliënten in staat om de oorzaak van hun huidige blokkades te vinden en trauma’s uit het verleden te verwerken. Een cliënt kan – naast gevoelens en percepties uit het verleden – ook last hebben van gedragspatronen en de gewoonten die hun oorsprong kunnen hebben in het verleden. Deze gedragingen en gewoonten worden vaak net zo lang herhaald totdat ze niet meer nodig zijn. Regressie kan er voor zorgen dat cliënten inadequate gedragspatronen en gewoonten kunnen reframen en veranderen.
Het toepassen van hypnosetechnieken bij de interventie regressie draagt o.m. bij aan:
- Het creëren van een veilig werkklimaat voor de cliënt
- Het krijgen van meer overzicht en inzicht in problematiek van de cliënt
- Het inzichtelijk maken van de beelden en structuren die het gedrag, de gevoelens en de gedachten van de cliënt bepalen
- Het bereiken van een betere overeenstemming met de cliënt (voorkomen dat er iets conflicteert met het referentiekader van de cliënt)
- Het geven van ruimte aan de cliënt voor de eigen beleving
- Het beter inspelen op de subjectieve beleving van de cliënt
- Het kunnen ontdekken van meer (interne) mogelijkheden bij de cliënt
- Het duurzaam borgen van de veranderingen bij de cliënt
Er zal in de driedaagse opleiding ‘Werken met regressie’ onder meer aandacht worden besteed aan de plaatsbepaling van regressie binnen de psychotherapie, de Stanford Hypnotic Susceptibility Scale en leeftijdregressie, het gebruik van maar liefst meer dan 10 brugtechnieken naar regressie, de toepassing van hypnosetechnieken zoals associëren-dissociëren, ankeren, future pacing en posthypnotische suggesties binnen de interventie regressie, de Grootte-Kleine interventie en de diverse dialoogpatronen bij regressief werken.
Ook voor de behandelaar die al werkt met regressie draagt deze opleiding zeker bij aan een verrijking, verbreding en verdieping van de therapeutische toolkit.
Doelstellingen van de opleiding
De opleiding heeft tot doel de deelnemer bekendheid te verschaffen met de plaatsbepaling van regressie binnen de psychotherapie, de Stanford Hypnotic Susceptibility Scale en leeftijdregressie, hypnosetechnieken, brugtechnieken, verschillende protocollen voor de interventie regressie en de interventie Grootte-Kleine. Het praktische doel van de opleiding is de deelnemer vaardigheden te leren t.a.v.: de toepassing van verschillende hypnosetechnieken binnen de interventie regressie, brugtechnieken, de interventie regressie en de interventie Grootte-Kleine.
De deelnemer is na afloop van de opleiding o.m.in staat om:
- Een op de cliënt en zijn problematiek afgestemde keuze te maken uit de verschillende brugtechnieken
- Meer dan 10 brugtechnieken toe te passen
- Hypnotische technieken zoals associëren-dissociëren, ankeren, future pacing en posthypnotische suggesties adequaat binnen een regressiesessie toe te passen
- Verschillende protocollen van de regressie methode toe te passen (afhankelijk van de brugkeuze)
- De verschillende dialoogpatronen bij regressief werken toe te passen
- Een op de cliënt en zijn problematiek afgestemde keuze te maken uit de toepassing van de volgende interventies:
- de Regressie methode
- de Grootte-Kleine techniek binnen de Regressie methode
- de Grootte-Kleine methode
- de Regressie imaginatie
- De interventie van de Grootte-Kleine als techniek binnen de regressie methode toe te passen
- De interventie van de Grootte-Kleine als zelfstandige methode toe te passen
Opzet van de opleiding
De opleiding beslaat drie dagen. Achtereenvolgens zullen gedurende deze drie dagen onder meer aan de orde komen:
Dag 1: Hypnosetechnieken en brugtechnieken
- De plaatsbepaling van regressie binnen de psychotherapie
- SHSS-C en leeftijdregressie
- Fasen hypnoseproces en regressie
- Hypnosetechnieken binnen de interventie regressie:
- Associëren en dissociëren
- Ankeren
- Future pacing
- Posthypnotische suggesties
- Hypnose suggesties
- Brugtechnieken naar regressie:
- De verschillende soorten brugtechnieken
- Het afwegingskader voor de brugkeuze
- Het combineren van brugtechnieken
- Het uitvoeren van verschillende brugtechnieken
Dag 2: De interventie regressie (protocollen en aandachtspunten)
- De verschillende protocollen voor de interventie regressie
- Aandachtspunten bij de toepassing van de interventie regressie, waaronder:
- Waarheidsvinding
- Rescripting
- (Ernstige) traumatisering
- Het uitvoeren van de interventie regressie (met de affectbrug)
Dag 3: De interventie Grootte-Kleine
- Het protocol voor de interventie Grootte-Kleine
- De interventie Grootte-Kleine:
- als techniek binnen de interventie regressie
- als zelfstandige methode
- Dialoogpatronen:
- Regressie
- De Grootte-Kleine als techniek binnen de interventie regressie
- De Grootte-Kleine Imaginatie (methode)
- De Regressie Imaginatie (methode)
- Het afwegingskader voor de gekozen werkvorm
- Het uitvoeren van de methode Grootte-Kleine
In de opleiding zal gebruik gemaakt worden van een diversiteit aan werkvormen met een combinatie van theorie en praktijk. De theorie zal in overzichtelijke blokken gedurende de dag worden gepresenteerd, waarbij ter illustratie van de theorie tevens casuïstiek aan de orde zal komen. De praktijk bestaat uit demonstraties van de techniek door de docent (in vivo modeling), waarna de deelnemers in kleine groepen zelf kunnen oefenen met de gepresenteerde interventie. De dagen worden plenair afgesloten, waarbij er voor de deelnemers ruimte is om de docent n.a.v. het oefenen vragen te stellen en waarbij tevens de dag wordt geëvalueerd.
Tijdsinvestering
Naast de tijdsinvestering in de drie opleidingsdagen, wordt uitgegaan van maximaal 16 uur te besteden aan het bestuderen van het studiemateriaal en oefenen met de aangeboden interventies.
Verwachtingen t.a.v. de deelnemers
Van de deelnemers wordt een actieve deelname verwacht met betrekking tot oefeningen tijdens de opleiding. Afwisselend is men degene, die de techniek ondergaat en degene, die de techniek toepast.
Daarbuiten gelden de volgende verwachtingen:
- Het studiemateriaal wordt thuis gelezen.
- Tussen de opleidingsdagen is het aanbevolen te oefenen met de aangeboden technieken. Het is hierbij – naast het zelf uitvoeren van de technieken – ook fijn om zelf de techniek als cliënt te ondergaan, zodat deze techniek ook vanuit het gezichtspunt van de cliënt ervaren wordt.
Op de tweede en derde dag van de opleiding kunnen de ervaringen die met het oefenen zijn opgedaan worden besproken en is er ruimte om vragen te stellen.
Studiemateriaal
De syllabus ‘Werken met regressie’ is verplicht studiemateriaal. Deze zit bij het inschrijfgeld inbegrepen en wordt op de eerste dag van de opleiding uitgereikt.
Vereiste vooropleiding
Deelnemers aan deze opleiding dienen kennis van en ervaring met de toepassing van hypnose te hebben en in deze de Basisopleiding Klinische Hypnose (bij de NVvH) met goed gevolg te hebben afgerond of een andere hiermee vergelijkbare erkende en geaccrediteerde opleiding in de hypnotherapie.
Doelgroepen
De doelgroepen voor deze opleiding zijn:
- BIG geregistreerd psychologen, psychotherapeuten, psychiaters, huisartsen, specialistische verpleegkundigen en andere (BIG geregistreerd) hulpverleners die de vereiste vooropleiding met goed gevolg hebben afgerond.
- Personen die niet geregistreerd zijn in het kader van de Wet BIG dienen de vereiste vooropleiding met goed gevolg te hebben afgerond en tevens lid te zijn van een door de NVvH erkende beroepsvereniging met een eigen beroepscode en daarmee samenhangende tuchtrechtelijke bepalingen.
Investering
De kosten van de opleiding bedragen € 750,-; dit bedrag is inclusief koffie/thee, lunches, syllabus en overige hand-outs.
Data
vrijdag 24 mei 2019
vrijdag 14 juni 2019
vrijdag 21 juni 2019
Tijden
10.00 uur tot 17.00 uur (inloop van 09.30 tot 10.00)
Docent
Mw. drs. S.W.M. (Shirley) Jansen (integratief therapeut, hypnotherapeut, psycho-oncologisch therapeut).
Accreditaties
Accreditaties zijn aangevraagd bij:
- NBVH
- FGzPt
- NIP ELP