Kijk voor data in onze agenda.
Onderwerp opleiding
In deze opleiding staat de methodische verdieping van de toepassing van hypnose ten behoeve van ideomotorische diagnostiek centraal.
Ideomotorische bewegingen (reacties) zijn een psychologisch en trancefenomeen waarbij iemand onbewust bewegingen maakt (zonder bewuste actie – zonder ‘inmenging van het bewustzijn’). Ideomotorische reacties kunnen bij de behandeling van een cliënt gebruikt worden om – via bij de cliënt geïnstalleerde ideomotorische vingersignalen – rechtstreeks non-verbaal te kunnen communiceren met (het onbewuste van) de cliënt. Dit is een effectieve techniek die door de behandelaar voor verschillende doeleinden kan worden ingezet. Hierbij valt onder meer te denken aan diagnostiek, het opstellen van een behandelplan en het evalueren van de behandeling. De techniek is zowel toepasbaar bij emotionele, cognitieve en gedragsmatige problematiek als ook bij lichamelijke klachten (psychosomatisch; pijn en ziekte).
Een voordeel van het rechtstreeks kunnen communiceren met het onbewuste kan zijn dat er ook zaken vanuit het onbewuste gebied naar het bewustzijn van de cliënt kunnen worden gebracht die relevant kunnen zijn voor de behandeling. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan een onderliggende problematiek die een relatie kan hebben met de klacht van de cliënt. Hierdoor kan het inzicht van de cliënt in zijn eigen klachten worden vergroot en kan tevens in de behandeling gerichter en effectiever gewerkt worden aan de klachten. Een ander voordeel van het gebruik van deze techniek is ook dat onderzocht kan worden waar wel en waar niet aan gewerkt hoeft te worden met de cliënt. Hierdoor wordt in een behandeling vooral gewerkt aan de thema’s die behandeld dienen te worden. Dit kan een behandeling effectiever en efficiënter maken. Tevens hoeft de cliënt bij deze techniek in principe niet verbaal met de behandelaar te communiceren. Dit kan wenselijk zijn als men de interne processen bij de cliënt wenst te laten of als de cliënt aangeeft (nog) niet (uitgebreid) te kunnen of willen praten over zijn problematiek.
Bij ideomotorische diagnostiek wordt er gebruik gemaakt van diverse hypnotische technieken, zoals hypnotisch taalgebruik, een inductie, suggesties gericht op verdieping van de trance, suggesties gericht op de overgang naar het ideomotorische werken, suggesties gericht op de installatie van de ideomotorische vingersignalen, suggesties gericht op utilisatie (de ideomotorische diagnostiek) en een deductie.
Doelstellingen van de opleiding
De opleiding heeft tot doel de deelnemer bekendheid te verschaffen met de achtergrond en de toepassing van de techniek ‘ideomotorische diagnostiek’. Het praktische doel van de opleiding is de deelnemer vaardigheden aan te leren, waarmee de deelnemer in staat is ideomotorische diagnostiek toe te kunnen passen in zijn of haar praktijk. Hierbij leert de deelnemer o.a. diverse hypnose technieken afgestemd op ideomotorische diagnostiek toe te passen. Verdere praktische doelen van deze opleiding zijn o.m. het aan de hand van ideomotorische vingersignalen kunnen opstellen van een behandelplan en kunnen evalueren van de behandeling.
De deelnemer is na afloop van de opleiding in staat om:
- hypnose toe te passen t.b.v. ideomotorische diagnostiek
- een inductie uit te voeren van waaruit (automatisch) over gegaan kan worden op ideomotorische diagnostiek
- ideomotorische diagnostiek uit te voeren (gebruikmakend van de vragen van LeCron voor diagnostiek)
- ideomotorisch een behandelplan op te stellen
- ideomotorisch het draagvlak van een cliënt te checken
- ideomotorisch een behandeling te evalueren (tussentijds en aan het einde van een behandeltraject)
- meetinstrumenten (vragenlijsten, ROM) te gebruiken in combinatie met ideomotorische diagnostiek
- ideomotorische diagnostiek te gebruiken bij psychische klachten
- ideomotorische diagnostiek te gebruiken bij lichamelijke klachten (psychosomatiek, SOLK)
- ideomotorische diagnostiek te gebruiken bij pijnklachten
- zowel de permissieve als ook de meer directieve werkwijze bij ideomotorische diagnostiek toe te passen
- vanuit ideomotorische vingersignalen een brug naar regressie te maken
Opzet van de opleiding
De opleiding beslaat twee dagen. Achtereenvolgens zullen gedurende deze twee dagen onder meer aan de orde komen:
Dag 1:
- de achtergrond van ideomotorisch reageren
- de oorzaken van klachten volgens LeCron
- het protocol ideomotorische diagnostiek en de hypnotische technieken
- belangrijke aandachtspunten bij het toepassen van ideomotorische diagnostiek
- de toepassing van ideomotorische diagnostiek a.d.h.v. de vragen van LeCron
Dag 2:
- het ideomotorisch opstellen van een behandelplan
- het ideomotorisch checken van het draagvlak van een cliënt
- het ideomotorisch evalueren van het behandelplan (tussentijds en aan het einde van het behandeltraject)
- het gebruiken van meetinstrumentarium (vragenlijsten, ROM) in combinatie met ideomotorische diagnostiek
- ideomotorische diagnostiek bij lichamelijke klachten (psychosomatiek, SOLK)
- ideomotorische diagnostiek bij pijnklachten
- directieve werkwijze ideomotorische diagnostiek
- brug naar regressie
In de opleiding zal gebruik gemaakt worden van een diversiteit aan werkvormen met een combinatie van theorie en praktijk. De theorie zal in overzichtelijke blokken gedurende de dag worden gepresenteerd, waarbij ter illustratie van de theorie tevens casuïstiek aan de orde zal komen. De praktijk bestaat uit demonstraties van de techniek door de docent (in vivo modeling), waarna de deelnemers in kleine groepen zelf kunnen oefenen met de gepresenteerde interventie. De dagen worden plenair afgesloten, waarbij er voor de deelnemers ruimte is om de docent n.a.v. het oefenen vragen te stellen en waarbij tevens de dag wordt geëvalueerd.
Tijdsinvestering
Naast de tijdsinvestering in de twee opleidingsdagen, wordt uitgegaan van maximaal 8 uur te besteden aan het bestuderen van het studiemateriaal, het maken van twee korte casuïstiekopdrachten en oefenen met de aangeboden techniek.
Verwachtingen t.a.v. de deelnemers
Van de deelnemers wordt een actieve deelname verwacht met betrekking tot oefeningen tijdens de opleiding. Afwisselend is men degene, die de techniek ondergaat en degene, die de techniek toepast.
Daarbuiten gelden de volgende verwachtingen:
- Het studiemateriaal wordt thuis gelezen.
- Ter voorbereiding op de 2e opleidingsdag dienen twee korte casuïstiekopdrachten te worden gemaakt, welke op de tweede dag verder worden behandeld.
- Tussen de twee opleidingsdagen is het aanbevolen te oefenen met de aangeboden techniek. Het is hierbij – naast het zelf uitvoeren van de techniek – ook fijn om zelf de techniek als cliënt te ondergaan, zodat deze techniek ook vanuit het gezichtspunt van de cliënt ervaren wordt.
Op de tweede dag van de opleiding kunnen de ervaringen die met het oefenen zijn opgedaan worden besproken en is er ruimte om vragen te stellen.
Studiemateriaal
De syllabus ‘Ideomotorische diagnostiek’ is verplicht studiemateriaal. Deze zit bij het inschrijfgeld inbegrepen en wordt op de eerste dag van de opleiding uitgereikt.
Vereiste vooropleiding
Deelnemers aan deze opleiding dienen kennis van en ervaring met de toepassing van hypnose te hebben en in deze de Basisopleiding Klinische Hypnose (bij de NVvH) met goed gevolg te hebben afgerond of een andere hiermee vergelijkbare erkende en geaccrediteerde opleiding in de hypnotherapie.
Doelgroepen
De doelgroepen voor deze opleiding zijn:
- BIG geregistreerd psychologen, psychotherapeuten, psychiaters, huisartsen, specialistische verpleegkundigen en andere (BIG geregistreerd) hulpverleners die de vereiste vooropleiding met goed gevolg hebben afgerond.
- Personen die niet geregistreerd zijn in het kader van de Wet BIG dienen de vereiste vooropleiding met goed gevolg te hebben afgerond en tevens lid te zijn van een door de NVvH erkende beroepsvereniging met een eigen beroepscode en daarmee samenhangende tuchtrechtelijke bepalingen.
Docent
drs. S.W.M. (Shirley) Jansen
Integratief therapeut, hypnotherapeut, psycho-oncologisch therapeut.
Referenties
Dit is wat verschillende deelnemers die de opleiding eerder hebben gevolgd erover zeggen:
“Als ik niet al zo’n 35 geleden blijvend geboeid was geraakt door de fascinerende wereld van hypnose als toegangsweg tot wat wij het onbewuste zouden kunnen noemen, dan zou het zeker nu wel zijn geweest, bij de cursus ideomotorische diagnostiek. Met vaart en verve en grote kennis van zaken nam Shirley Jansen ons mee door de stof, vaardig inspelend op wat er zich zoal voordeed tijdens de cursus. Als dat al niet genoeg was geweest, de zeer uitgebreide en uitstekend verzorgde syllabus is op zich al een groot compliment waard. Erg inspirerend allemaal. Ik kan mij goed voorstellen dat sommigen nu al uitkijken naar Shirley's volgende cursus.” – GZ-psycholoog en psychotherapeut
“Zeer informatieve dagen, die vele aspecten van de ideomotorische diagnostiek belichten” – Psychiater
“Goede opleiding!!!” – Psychiater
“Hele heldere cursus, direct toepasbaar voor de praktijk. Goede voorbeelden uit de praktijk. Super veel geleerd en geïnspireerd om verder te leren. Docent (Shirley) is heel helder, duidelijk en toegankelijk.” – Hypnotherapeut
“Enorm veel inzichten en handvatten gekregen. Fijne ordner met uitgebreide informatie. En een zéér ervaren docent!” – Therapeut